Leon, naš strojnik v svetu športa

Leon, naš sodelavec v podjetju Kolektor Etra, večino prostega časa nameni športu. Kolesarjenje je sestavni del njegovih treningov triatlona. Na zadnji največji slovenski prireditvi, Maratonu Franja, je zastopal barve Kolektorja in si na Malem maratonu Franja privozil najboljši čas med sodelavci ter 65. mesto v skupni uvrstitvi med moškimi.

Koliko časa se že ukvarjaš s kolesarjenjem in zakaj?
Domači so mi povedali, da sem začel kolesariti takoj za tem, ko sem shodil. Triatlon in posledično tudi kolesarjenje pa treniram že 18 let. Všeč mi je raznolikost kolesarjenja, ki jo omogočajo različne cestne trase, težavnosti pri vzponih in testiranje meja lastnega telesa.

Raje kolesariš sam ali v družbi?
Odvisno od dneva. So dnevi, ko si na kolesu želim družbe, in dnevi, ko sem raje sam, da se lahko osredotočim na samo izvedbo treninga. Med treningi na kolesu, ki so daljši od 100 kilometrov, sem rad v družbi kolesarskih kolegov, da čas hitreje mine. Krajše treninge, ki trajajo do dve uri, pa večinoma odkolesarim sam.

Je Maraton Franja edina kolesarska tekma, ki se je udeležiš?
Mali maraton na Franji ni bilo edino tekmovanje, ki se ga redno udeležujem v barvah Kolektorja. Štartal sem tudi na kronometru v okviru istega kolesarskega dogodka. Tekmoval sem tudi na Maratonu Alpe, ki mi je najbližji in najlepši. Redno pa tekmujem na triatlonskih tekmovanjih, stalnica pa so tudi tekaške prireditve, predvsem 10 km in 21 km.

Se ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Pred leti sem postal trener triatlona in se počasi osredotočil bolj na treniranje drugih v vseh treh disciplinah. Torej plavanje, kolo in tek. Posledično moram tudi sam trenirati enako, da lahko dohajam mladince, ki postajajo vsako leto močnejši. Tako da moj prosti čas je namenjen športu na tak ali drugačen način. Ukvarjam se tudi s sezonskimi športi kot so smučanje, deskanje na snegu, ter poletnimi športi: windsurfing, SUP-anje in E-foiling, ko je pravo vreme.

So te za šport navdušili starši?
Za šport na splošno se me navdušili starši, za triatlon pa me je navdušil trener Grega Zore, s katerim še vedno sodelujeva na večini področjih športa. Začelo pa se je nekega poletnega dne, ko sem kot otrok na kamniškem bazenu opazoval triatlonce plavati. Povabil me je, naj mu pokažem, kako plavam. Od takrat dalje sem v triatlonu in član Triatlonskega kluba Trisport iz Kamnika. Skupaj že 18 let (16 let kot redni tekmovalec in 6 let kot trener).

Imaš med kolesarji svojega vzornika?
Absolutno! Brez vzornikov ne gre. Je pa res, da so bili to vzorniki predvsem v času, ko sem bil aktiven tekmovalec. Moja vzornika sta Lance Armstrong (kolesar) in Javier Gomez (triatlonec). Tako eden kot drugi sta vrhunska športnika ne glede na zgodovino ☺ Ne gre pa izpustiti Primoža Rogliča, verjetno junak in vzornik marsikoga pri nas in po svetu.

Koliko kilometrov prevoziš v eni sezoni?
Zelo odvisno je od sezone in kakšne osebne cilje si zadam. Lansko leto sem bil bolj »len« zato sem prevozil 10.000 kilometrov, za letos pa je želja priti do številke 13.000 kilometrov. Sezono na kolesu sem začel zgodaj, saj je bilo vreme lepo, zato računam, da mi bo uspelo.

Tvoja najljubša kolesarska tura, ki bi jo priporočil vsem ljubiteljem kolesarjenja?
Kolesarjem z dovolj prevoženimi kilometri predlagam traso Maratona Alpe, kjer so trije odlični, vendar težki prelazi (Jezersko, Pavličevo sedlo in Črnivec). Za tiste kolesarje, ki imajo malo manj prevoženih kilometrov, pa predlagam traso od Bleda do Kranjske Gore in morda naprej na Vršič. Priporočam ☺