Inženir in profesionalni odbojkaš

Ako Karimi je iranski kurd, ki se je po diplomi v Teheranu odločil študij nadaljevati v Evropi. Usoda je hotela, da je prišel v Slovenijo, kjer zaključuje doktorat, je trener odbojke in zaposlen v podjetju Kolektor Etra. Pred kratkim pa je dobil tudi častno državljanstvo Slovenije.

Prihajate iz Irana. Kako ste se znašli v Ljubljani?
Sem iranski Kurd, rojen v Mahabadu, v Iranu. Po končanem magisteriju na fakulteti za strojništvo v Teheranu sem se odločil nadaljevati študij v Evropi in se prijavil na univerze v Avstriji, Sloveniji in Španiji, kjer sem od vseh treh fakultet dobil pozitiven odziv. Univerza v Ljubljani je bila prva univerza, ki se je odzvala moji prošnji za nadaljevanje študija in že po prvem dnevu v Ljubljani sem vedel, da je to kraj, kjer si želim ostati. Glavni razlog sta bili prijaznost in dobrosrčnost prebivalcev Ljubljane.

Kako ste postali projektant v oddelku konstrukcije v podjetju Kolektor Etra?
Svoje prve izkušnje z delom sem nabiral že v Iranu, kjer sem imel kot eden izmed najboljših študentov v letniku priložnost delati kot izvršni vodja proizvodnje v eni največjih tovarn v Iranu, imenovani Varziran. V Sloveniji sem se nato vpisal na doktorski študij na Fakulteti za strojništvo, vzporedno pa sem še enkrat opravil magisterij na isti fakulteti, smer proizvodno strojništvo. Po zaključenem magisteriju sem prejel informacijo, da imajo v podjetju Kolektor Etra odprto delovno mesto inženirja. Ker me je področje transformatorjev zelo zanimalo in sem imel izkušnje z delom na programski opremi za 3D modeliranje in oblikovanje, sem se prijavil na delovno mesto in bil sprejet. Tako sem leta 2018 začel kot študent v oddelku konstrukcije in bil kasneje tudi redno zaposlen.

Kakšne so prednosti in slabosti vašega dela?
Na splošno bi bilo najbolje reči, da so prednosti dela kontinuirano in usklajeno timsko delo, umirjeno in profesionalno okolje, slabosti pa nizka mobilnost med delom in sedenje za računalnikom.

Kakšni so vaši hobiji v prostem času?
Že od majhnega obožujem ekipne športe, zato sem se profesionalno ukvarjal najprej z nogometom, kasneje pa z odbojko. V Sloveniji sem nadaljeval z odbojko, opravil tečaje za trenerja in tako pridobil najvišjo stopnjo za treniranje odbojke na svetu, FIVB III. Rad imam tudi plavanje, berem o zgodovini in se ukvarjam z glasbo.

Kateri so vaši največji dosežki na športnem področju?
Odbojko v Sloveniji sem začel trenirati v klubu Ljubljana Volley. V zadnjih treh letih je klub dosegal izjemne rezultate in veliko naših igralcev je dobilo povabilo v slovensko reprezentanco. Dosegli smo prvo mesto v tretji državni ligi in U15 v prvi državni ligi Slovenije. V letu 2020 mi je uspelo skupaj z ekipo ACH Volley, na katero sem izjemno ponosen, postati prvak lige MEVZA (Middle European Volleyball Zonal Association), podprvak slovenske prve lige, podprvak slovenskega pokala in sodelovati v Ligi prvakov CEV. Veliko svojih uspehov v Sloveniji sem dosegel s pomočjo sodelavcev in prijateljev, za kar jim bom večno hvaležen.

Pred kratkim ste prejeli slovensko državljanstvo. Kaj vam to pomeni?
Vsi športni dosežki so mi skupaj s pomočjo trenerske komisije Odbojkarske zveze Slovenije omogočile, da sem s strani slovenske vlade ter Ministrstva za šolstvo in šport dobil slovensko državljanstvo. Resnično sem v vse svoje uspehe vložil veliko časa in truda, zato mi je v veliko čast in poklon, da sem lahko prejel to častno državljanstvo Slovenije.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?
Moje življenje je razdeljeno na dve veji: inženirstvo in šport. Z vidika inženirstva si želim postopoma napredovati in s časoma sprejemati bolj odgovorne naloge v podjetju. V športu pa si želim novih znanj na področju trenerstva v odbojki, da bom lahko v naslednjih letih kot glavni trener vodil eno od najboljših odbojkarskih ekip v Evropi.

Kako bi s štirimi besedami opisali podjetje Kolektor Etra?
Kakovost, napredek, upanje in mir.