SONČNA ELEKTRARNA NA STREHI PROIZVODNIH PROSTOROV

Prehod v nizkoogljično gospodarstvo je pomemben dejavnik pri zagotavljanju dolgoročne vzdržnosti in odpornosti družbe. Da bi sledila temu megatrendu zelenega prehoda, številna podjetja raziskujejo načine za zmanjšanje svojega ogljičnega odtisa in prehod na obnovljive vire energije.

V podjetju Kolektor Etra smo na strehi našega proizvodnega objekta, na površini 4.000 m2, postavili sončno elektrarno, ki jo sestavlja 2.200 fotovoltaičnih panelov. Z nazivno bruto močjo 823 KWp bo ta sistem letno proizvedel skoraj 900 MWh zelene električne energije,. Ta namestitev je za nas pomemben mejnik, saj nam omogoča zmanjšanje ogljičnega odtisa in prispeva k čistejšemu okolju. S sončno elektrarno bomo tako zmanjšali letne izpuste CO₂ za 424 ton.

Za izvedbo projekta je bila zadolžena družba PSU, ki je pridobila evropska sredstva iz kohezijskega sklada na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje operacij gradnje novih manjših proizvodnih naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije.