Kolektor Etra prodrla v Francijo s prvim energetskim transformatorjem za EDF

Kolektor Etra prodrla v Francijo s prvim energetskim transformatorjem, narejenim za ta trg, in sicer za renomiranega in prestižnega kupca Electricité de France (EDF)

Ni bilo lahko. In predvsem, ni šlo hitro. Vendar, kot radi rečemo, v vztrajnih je moč oz. zmagovalec je tisti, ki zdrži do konca.
Sredi junija 2018 se je tako transformator s ponosnim logom Kolektor Etra zableščal pod francoskih soncem, konkretno v kraju Vaufrey, v departmaju Doubs v vzhodnofrancoski regiji Bourgogne-Franche-Comté, kjer se nahaja hidrocentrala Vaufrey.

Vse se je začelo leta 2016, ko je Kolektor Etra po napornem in dolgotrajnem postopku prejela odobreno kvalifikacijo s strani Electricité de France (EDF), tj. potrdilo oz. dokument, da je »tako dobra«, da lahko ponuja svoje transformatorje največjemu državnemu proizvajalcu in dobavitelju elektrike v Franciji. Z drugimi besedami je to pomenilo, da so vsi postopki, po katerih Kolektor Etra izdeluje transformatorje, tako odlični, da zadovoljujejo zelo rigorozne francoske zahteve; da so materiali, ki jih Kolektor Etra uporablja za svoje transformatorje, tovrstni, da bodo kos francoski visoki uporabnosti; ter nenazadnje, da so ljudje v Kolektor Etri polni dobršne mere znanja, izkušenj, inovativnosti, predvsem pa prilagodljivosti, da bodo lahko zadovoljili vsaki (francoski) muhi.

Ampak s tem uspeh (še zdaleč) ni bil dosežen. Trnova pot pripravljanja prve resne ponudbe se je šele začela. In nato je Kolektor Etra dala drugo ponudbo in tretjo …in tako naslednji dve leti. Dokler se na obzorju ni pojavila potreba po zamenjavi transformatorja v hidrocentrali Vaufrey. Navidez mali projekt, šlo je za zamenjavo malega transformatorja – tudi za Kolektor Etro, vajeno (po moči in napetosti) velikih skandinavskih transformatorjev.

Jasno, šlo je testni pilotni projekt. Mogotec, kot je EDF, se že ne bo »poročil«, ne da bi prej »poizkusil«, kdo pravzaprav v resnici je Kolektor Etra, in sicer na manjšem projektu. Vredno je poudariti, da po drugi strani projekt Vaufrey ni bil nikakor in v ničemer »mali projekt«, kar se tiče EDF-ovih zahtev, posebnosti in specifičnosti, rokov izdelave, dobave, kakor tudi preciznosti tehnične dokumentacije, ki se je v marsičem razlikovala od standardne v Kolektor Etri. Povrh vsega se je Kolektor Etra morala pri tem prvem testnem projektu spopasti še z izzivom jezikovne bariere. Uporabila je vse jezikovno znanje, ki ga kot podjetje premore, in zagotovila priliv novega. Zneskovno »mali projekt« je bil namreč ključen za uspešen vstop na strateško izbrani trg izpred let in s tem za prihodnost razvoja Kolektor Etre v Franciji in z njo zgodovinsko povezanimi državami.

V Kolektor Etri so tako vsi, neposredno in posredno vključeni v projekt, nenadoma (za)čutili težo in pomen transformatorja, ki se je »rojeval«, pa čeprav so bili nanj pripravljeni. Nemalo je bilo zapletov, usklajevanj, tudi nepredvidenih dogodkov, na katere Kolektor Etra kot proizvajalec ni imela vpliva. Pa vendar, usklajenost ekipe v pravem D’Artagnanovem duhu je prevevala projektno skupino in bila ključna za končni uspeh: začenši v tehničnem sektorju, kjer so z lupo natančno preobrnili vsako črko zapletenih EDF-jevskih zahtev, da so nato lahko v proizvodnji izjemno vestno sledili načrtom, kakor je to značilno za Kolektor Etro. Seveda je nad vsem bedela dosledna roka projektnega vodje, ki je skrbel za dejansko izvedbo in usklajeno igranje vseh instrumentov v Etrinem francoskem orkestru. In tu je bil še komercialni del, ki mu je uspelo, da se je kupec počutil dobrodošlega in razumljenega, »vmes« pa še ugotovil, da je lahko lepo tudi drugje (ne samo v Franciji).
V Kolektor Etri se počutimo izredno ponosne in vesele, saj smo sebi in drugim (ponovno) pokazali, da smo zaupanja vredni partner, proizvajalec transformatorjev; da delamo stvari tako, kot je prav; da so naše odločitve in smer prave ter da nas vodita ambicioznost in odgovornost do kupca. Le na tak način se lahko tudi v prihodnje kosamo z največjimi in najuspešnejšimi v Evropi in drugod, od letos dalje tudi v Franciji.

 

Irena Živković,
prodajna komercialistka za francoski trg